fbpx

Ik leef al heel lang volgens mij intuïtie en heb daardoor de meest bijzondere keuzes gemaakt en dingen meegemaakt waar ik anders nooit was gekomen. Eigenlijk heb ik de laatste jaren alle levensveranderende keuzes helemaal intuïtief gemaakt en ben ik nu zo intens dankbaar voor waar mij dat heeft gebracht. Om kort te zijn, in het leven waar ik van droomde en meer. In deze blog wil ik je meenemen in alles wat ik de afgelopen jaren over intuïtie heb geleerd en je meer helderheid en tips hierover geven. Enjoy!! 

Wat is intuïtie?

Een voorgevoel, een ingeving, een fluistering. Intuïtie komt uit het Latijn en betekent ‘innerlijk zien’.  Die innerlijke stem die je vertelt of laat voelen wat wel of niet goed voor jou voelt. Maar ook die ene fluistering die we negeren en achteraf denken; sh*t is wist het al. Intuïtie is voor mij een ‘weten’ al voordat je erover na hebt gedacht en soms ook iets wat je niet verstandelijk zou kunnen weten en vaak niet kunt onderbouwen.

Maar waar komt die stem dan vandaan? De verschillende soorten intuïtie volgens Human Design

In Human design spreken over verschillende vormen van  intuïtie, ook wel innerlijke autoriteit genoemd. Dit is de stem waar jij het meest op kunt vertrouwen en die het meeste invloed heeft op het maken van keuzes vanuit jouw innerlijke kompas. Je kunt meerdere stemmen hebben en daarnaast bijvoorbeeld gaves zoals helderziendheid, helderhorend, heldervoelend enz. Ik vond het voor deze blog mooi om het Human Design perspectief mee te nemen en je hierin wat extra inzicht in jouw meest krachtige intuïtieve stem te geven.

It’s all in the body

Er zijn dus heel veel verschillende soorten intuïtie, maar de gezamenlijk noemer is dat ze zich in het lichaam bevinden en niet in het hoofd. The body knows.

Ook in Human Design wordt er gezegd dat onze mind niet ons kompas is. Het is super goed in het verzamelen van informatie, contempleren, observeren, maar je kunt het dus beter zien en inzetten als een ‘passagier’ en niet als de ‘bestuurder’ of als kompas. Ik zeg ook niet dat dit de waarheid is, alleen dat dit mij zo heeft bevrijd door mijn intuïtie te volgen en niet meer alleen mijn mind. Het lichaam is zo wijs en wijst je op een veel natuurlijkere manier de weg waardoor je niet meer zo hard hoeft te worstelen en echt voelt dat je trouw blijft aan jezelf.  Dat geeft zo’n krachtig gevoel. Zo ga je minder beslissingen laten afhangen van wat iemand ander zou doen of wat de wensen van je omgeving zijn. Je gaat echt weer meer jóuw leven léven en daardoor zoveel vervulling ervaren. Zie het als een experiment, waarin je steeds een stapje meer kunt doen.

Én je leest dit niet voor niets, daar zit een verlangen. Vertrouw dat, vertrouw jezelf.

Wat is het verschil tussen intuïtie en de mind of angst?

Maar je intuïtie vertrouwen, hoe doe je dat? Hoe kan ik nou mijn intuitie en angst onderscheiden?  Dit is één van de meest gestelde vragen van mijn klanten en daar wil ik hieronder wat meer helderheid aan geven. Wat is nou het verschil tussen je onderbuik die je een heldere ‘nee’ aangeeft of die ‘nee’ vanuit een angst die je probeert tegen te houden uit je comfort zone te gaan.

Hier voel je het misschien meteen als al je dit leest; je intuïtie is vaak zacht, open en geeft het gevoel van ruimte en doorstroming in het lichaam. Angst zet zich vast en geeft contractie. Je voelt je misschien kleiner worden, samenspannen en voelt spanning in het lichaam. Angst zet zich vast.

Angst schreeuwt en neem soms alles over, intuïtie is vaak subtieler of fluistert zelfs. Het geeft minder gedoe en is helderder.

Angst komt uit de mind, intuïtie spreekt in het lichaam.

Angst gaat vaak over het verleden en de toekomst, intuïtie bevindt zich in het hier en nu. De mind wil controle en kunnen voorspellen, blijft liever in dat wat het kent ook al is dat niet fijn.

Angst oordeelt, intuïtie voelt neutraal.

Intuïtie is vaak een spontane reactie en angst komt uit gedachte. Als je het kunt onderbouwen is het toch vaak de mind die voors en tegens tegen elkaar afstreept. Nou zeg ik ook helemaal niet dat de mind verkeerd is en je deze niet moet gebruiken, maar we kennen allemaal dat moment dat we een ‘verstandige’ keuze maakten omdat dit beter leek volgens ons lijstje en volgens de mensen om ons heen, maar toch steeds dat gevoel hebben dat het gewoon niet klopt en dat het je ook niet vervult wat je hebt gekozen. Vanuit je intuïtie leven is dan ook niet altijd de makkelijk weg kiezen, maar wel de weg waarin je trouw blijft aan jezelf.

Het gebeurt ook regelmatig dat een intuïtieve ‘ja’ wordt gevolgd door angst omdat dat wat je dan gaat doen of de keuze die je hebt te maken uit die comfort zone is. Vraag jezelf dan af of je eerst ruimte voelde. Kijk of je deze weerstand of blokkade kunt overwinnen, alleen of met iemand anders.

Dit laat ook al zien dat intuïtie niet per se altijd iets is waar je zomaar weer bij kan als je jaren vanuit het hoofd hebt geleefd. Het is echt iets waar je mee moet oefenen waardoor je steeds beter de signalen van jouw specifieke intuïtie leert kennen en ook echt kunt vertrouwen op dat jij hiermee goed zit. Zo kun je de signalen steeds sneller en beter beoordelen.

 

Ook je intuïtie kan verstoord of geconditioneerd raken

Ik hoorde laatst de uitspraak ‘Ook je intuïtie kan geconditioneerd zijn’ en dit zette mij aan het denken. In de podcast met Janneke heb ik hier ook heel mooi over gesproken. Je intuïtie kan door allemaal andere facturen overschaduwd worden zoals mind constructen maar ook fysieke factoren. De keuzes die je maakt vanuit gevoel, je onderbuik , hart of gevoel zijn ook niet altijd even zuiver omdat ze ingekleurd kunnen worden door angsten, oude patronen en overtuigingen.  Een aantal belangrijke verstoorders van jouw intuïtie kunnen zijn:

  • Behoefte aan controle.
  • Weinig zelfwaarde of zelfvertrouwen.
  • Weinig lichaamsbewustzijn.
  • Weinig bewustzijn van eigen energie en grenzen.
  • Verwachtingen of oordelen van te voren.
  • Afdoen als fantasie.
  • Teveel denken en in je hoofd zitten in plaats van voelen en in het lichaam aanwezig zijn.
  • Vastzitten in oude patronen of overlevingsstrategieën die zo sterk aanwezig zijn dat ze jouw intuïtie ‘overschreeuwen’ en je echt niet anders durft en kan.
  • Onvoldoende rust voor reflectie en me-time nemen waardoor je geen rust en ruimte hebt, slaapgebrek of op andere manieren slecht zorgen voor je lichaam.

Ik herken dit bijvoorbeeld heel erg uit de tijd dat ik een eetstoornis had, natuurlijk voelde ik dat het niet goed was maar ik was zo bang en zat zo vast in de gedachte constructen dat ik eerst daarbij hulp nodig had voordat ik überhaupt weer mijn intuïtie meer naar de voorgrond toe kon brengen.

Maar hoe versterk en leer je dan luisteren naar je intuïtie?

Breng je aandacht naar binnen
Bouw momenten van stilte in om jezelf, jouw gedachtes en emoties te observeren. We krijgen op één dag zoveel informatie binnen dat het moeilijk is om hiertussen jouw intuïtie te onderscheiden. In meditatie kun je je bewust worden van alles wat zich in je afspeelt. De gedachtes die je hebt, de overtuigingen. Er is rust en ruimte nodig om weer in contact te komen met jouw intuïtie en deze te kunnen horen. Wat hierbij kan helpen is yin yoga, yoga nidra, mindfulness en/of meditatie.

Leer weer aanwezig zijn in het lichaam.
In mijn lichaam aanwezig zijn, daar zit de crux; zei een klant van mij zo mooi deze week. Je intuïtie en dus ook jouw Human Design communiceert met jou via het lichaam, om dus die signalen op te pikken moet je aanwezig zijn in het lichaam. Je kunt het vergelijken met dat je thuis moet zijn om een pakket te ontvangen. Hierbij kunnen heel veel verschillende methodes helpen. Mijn favorieten zijn dansen en expressie geven aan mijn emoties, elke ochtend mediteren en inchecken bij mijn lichaam, breathwork, plantmedicijnen, yoga, sporten, buiten wandelen, sensual practices. Ga hier gewoon eens mee proberen, wat trekt jou? Als je dit leest, bij welk woord reageert er dan ineens iets in jou? Dat ís jouw intuïtie die tegen je spreekt.

Leer met jouw energie werken
Naast bewust innemen van energie en prikkels door jouw zintuigen (zien, horen, proeven enz) neem je ook onbewust veel energie op, op het niveau van energieveld, frequentie en vibratie. Deze zijn minder tastbaar, maar wel voelbaar en beïnvloeden hoe zuiver jij in jouw energie zit. Als je energie is vervuild wordt het moeilijk om zuivere beslissingen te maken vanuit alleen jouw gevoel. Als je hierbij weer naar jouw design kijkt, kun je je extra bewust worden van de open (witte) centra en welke energie je hierdoor oppikt van anderen. (lees hier meer over in deze blog en als je echt een deep dive wilt maken…)

Verhoog je bewustzijn in het hier en nu
Welke ingevingen krijg jij op een dag? Schrijf deze op. Wat droom je? Schrijf dit meteen op. Welke dingen of signalen vallen je op? Waarbij merk je ineens een reactie in jouw lichaam?
In het hier en nu aanwezig zijn. Dit is ook verbonden met in het lichaam aanwezig zijn. Je intuïtie spreekt tegen je in het hier en nu. Leer dus hoe je zo veel mogelijk bewust aanwezig kunt zijn bij de dingen die je doet. Loop je altijd met iets anders in je hoofd? Dan mis je misschien alle signalen van je intuïtie.

Automatisch schrijven en kaarten

Dit zijn twee praktische tools die mij erg hebben geholpen in het versterken van mijn intuïtie. Doe hiervoor een korte meditatie zodat je bij jezelf bent, stel je voor dat je je openstelt voor jouw intuïtie op jouw manier. Schrijf dan een vraag bovenaan de pagina en ga zonder te denken schrijven. Als er even niks komt schrijf je dat op. Probeer niet zelf te schrijven maar laat je hand starten met de beweging en verras je over wat eruit stroomt.

Kaarten, dit is voor mij één van de ultieme tools geweest waarmee ik mijn intuïtie heb versterkt. Het zijn misschien niet eens de kaarten en de letterlijke betekenis die ik eraan geef, maar wat hierbij ontstaat. De gedachtes, de ingevingen, het ‘weten’ zonder iets echt te kunnen weten. Stel een vraag en laat de kaarten de antwoorden geven, jouw gevoel hierin is leidend. Een mooie omschrijving die ik in de Happinez las over intuïtie was deze:

Intuitie is de manier waarop je onderbewuste ik boodschappen doorgeeft aan je bewuste, denkende ik. Die informatie is vaak niet in taal verpakt, maar in een buikgevoel, een tinteling, een spontane ingeving. Het is poëtisch, het spreekt in beelden, in betekenis, in fantasie, dagdromen en herinneringen – die alleen jij kunt interpreteren.

Hulp nodig?

Merk je nou dat deze blog je nieuwsgierig maakt en wil je liever meer begeleiding of hulp in onder andere je intuïtie versterken en meer leven vanuit jouw Human Design en energie? We kunnen altijd een gratis matchcall plannen om kennis te maken of je kunt natuurlijk meteen een blauwdruk retreat boeken als je het eigenlijk al helemaal voelt. 

Benieuwd naar mijn stem en energie? Ik nam deze blog ook op al een podcast!

Gratis Inner Journey; Ontmoet jouw Intuïtie

In deze mega krachtige InnerEssence Journey van 13:13 minuten ontdek je hoe jouw connectie met jouw intuïtie kunt versterken.

ps. door je email achter te laten ben je gelijk ingeschreven in Rise In/spiratie mail, je hebt altijd de mogelijkheid om je weer uit te schrijven

Veel plezier met de Journey! Binnen 5 minuten ontvang je deze in jouw postvak!