fbpx

Hoe blijf ik gemotiveerd of hoe kan ik mijn motivatie terug vinden als ik die even niet heb? Dit is een vraag die ik vaak van klanten krijg en mezelf ook vaak gesteld heb. In deze blog wil ik je meenemen in mijn kijk op motivatie vanuit Human Design.

Er is een deel binnen Human Design wat heel specifiek en diepgaand gaat over motivatie, waar ik aan het einde van de blog op inga en je zelf dieper in kunt duiken. Maar er is ook een deel wat eigenlijk heel simpel en makkelijk toepasbaar is. Een deel van jouw motivatie wordt namelijk bepaald door jouw motor centers(letterlijk jouw drijvende veer of motor), waarvan in Human Design er vier zijn. Het sacrale centrum, wortelcentrum, emotionele centrum, ego/hartcentrum. Of misschien heb jij geen enkele motor ingekleurd.

Waarom ben ik even niet gemotiveerd? 

Ten eerste zijn we volgens mij met z’n allen soms zo verslaafd aan constante actie, gemotiveerd moeten zijn en onze waarde ophangen aan wat en hoeveel we doen. Mag gemotiveerd zijn iets liefdevols zijn, omdat jij trouw bent aan jouw missie en wat belangrijk is voor jou? Motivatie inzetten voor de juiste taken en voor meer rust. 

Ik geloof dat het soms juist de bedoeling is dat we even geen motivatie hebben. Misschien mogen we op dat moment even aandacht geven aan onze emoties om zo een verdieping aan te gaan in ons precies. Misschien mogen we aandacht geven aan een ander deel van ons leven dan waar we per se gemotiveerd over willen zijn(wat vaak werk is) of is het helpend dat we even rusten. Ons lichaam geeft aan wat het nodig heeft en motivatie zal vanzelf weer terug komen als je hier weer meer naar gaat luisteren. Vooral met iedereen met een open hart/ego centrum is het heel erg normaal en precies de bedoeling dat motivatie en wilskracht niet altijd aanwezig zijn, jouw sterke kanten en talenten liggen in andere gebieden. 

Én vergeet ook niet dat we als vrouw een 28 dagen durende cyclus hebben, in plaats van de 24 uurs constante cyclus van de man, waarin motivatie en energie op en neer gaan. Wat ook precies de bedoeling is. Luister hierover deze podcast als je meer wilt horen! Dus, no worries als je niet gemotiveerd bent. Het is een gelaagd onderwerp en met deze blog rijk ik je tools en info aan om op jouw manier en op gezonde manier weer de motivatie terug te vinden. Vooral voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn. 

Sacraal

Dit zijn letterlijk de generators of manifesting generators. Je hebt hierdoor consequent toegang tot je energie om iets te blijven uitvoeren en je kunt er helemaal voor gaan. Je hebt letterlijk de energie om te knallen en te werken. De valkuil voor de generator is doorgaan omdat het moet of zou moeten, simpel omdat je het kunt en de energie hebt. Houd dit dan goed in te gaten, want als jij je design voor je wilt laten werken is het allerbelangrijkste dat je dit goed voelt en vervult. Dus op het moment dat je gaat pushen of als het vanuit het moeten komt, dan gaat het tegen je werken. Houd je onderbuik dus gedurende de dag in de gaten, is het nog een Hell yes? Does it spark joy? Does this light my soul up? Zo niet? Ga dan even weer jouw vervulling/joy aanvullen en dan gaat die motor vanzelf weer in beweging komen.

Ego/hart centrum 

Dit is het centrum van wilskracht. Dit zijn de enige personen die letterlijk de consequentie wilskracht hebben en hierop kunnen intappen in hun eigen systeem. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven. Ik heb dit met mezelf afgesproken, dit is wat we gaan doen. Dit is natuurlijk voor jou.
Hierbij is het belangrijk dat het je wel een gevoel van kracht/power geeft. Dat het lekker is om je afspraken na te komen en dat je het verlangen hebt om het af te maken. Tap vooral dus op dat gevoel in.  Ook met dit centrum gedefinieerd kun je hierin doorschieten en voelt het teveel als pushen en jezelf opbranden. Ga dan weer terug naar het verlangen.

P.S. Voor de rest met een open ego centrum gaat het niet werken om op wilskracht iets voor elkaar te krijgen. Deze wilskracht komt en gaat en als die er niet is, vraagt misschien iets anders in jou de aandacht, misschien jouw intuïtie/emoties enz. Vertrouw er dan op dat dit niet voor niets is.

Emotionele centrum

Voor jou is het heel normaal dat je emoties alle kanten op gaan en met golven komen en gaan. Je zit er lekker in en dan ineens weer niet. Het glas is halfvol en halfleeg.

Luister naar die golf en pak deze wanneer je je goed voelt. Dus bijvoorbeeld niet consistent elke ochtend iets doen, maar meer jouw mood hierin volgen. Volg die golven en weet gewoon dat dit zo voor je werkt en dat je vanzelf weer in de hoge golf en motivatie zit. Geef je er dus aan over.
Om iets af te krijgen mag je je vooral focussen op dat het goed voelt om dit af te krijgen/hebben/vol te houden en zo je emoties voor je in te zetten. 

Wortel

Deze energie zorgt ervoor dat je goed op deadlines gaat. Zowel grote deadlines voor projecten als kleine deadlines voor onderdelen. Het is voor jou helpend en lekker om een deadline te hebben en te weten binnen welke tijd je iets af moet hebben. Dan moet het af zijn en dan ontstaat de motivatie. Maak hier gebruik van. Ook hierin kan dit natuurlijk weer tegen je gaan werken als je teveel in het moet af gaat zitten.

Geen motor

Als je geen van deze centra ingekleurd hebt, heb je geen eigen interne motor die energie aanmaakt. Voor jou is het belangrijk om eerst die dingen te doen waardoor je je opgeladen voelt (als je niet weet wat je oplaadt, zit hier een mooie uitnodiging om dit te ontdekken) en dan de motivatie te vinden om iets te doen. Voor jou is het dus vaak fijner om langer over dingen te doen en jouw eigen energie te volgen. Het gaat er niet om dat je dingen snel doet, maar dat je de dingen die je wilt vanuit plezier en een fijn gevoel doet.  

 

Ga terug naar jouw oorspronkelijke verlangen

Als je motivatie is verdwenen, ga dan terug naar je oorspronkelijke verlangens en spark. Waarom je dit in eerste instantie wilde. En dit is onoverkomelijk, dit gaat gebeuren en is ook niet erg. Het is aan jou om terug te gaan naar dit gevoel.

Manifesting generators, hier is jullie toestemming om halverwege te stoppen

Voor manifesting generators nog een extra laag hierin omdat ze als het ware van nature zijn bedoeld heel veel dingen te starten en niet alles af te maken. Durf je dus ook weer los te laten? Ga terug naar die eerste spark en als je daarbij nog steeds voelt dat het klopt, ga dan door! Dit is persoonlijk voor mij één van de grootste lessen geweest. Dat ik niet alles hoef af te maken wat ik begin, want geloof me, ik start soms wel 6 boeken tegelijk bijvoorbeeld. De boeken of blogs die de bedoeling zijn en moeten blijven wel hangen, die gaan als vanzelf meteen af of pak ik later weer op omdat het blijft prikkelen. Alleen niet altijd op de timing die mijn hoofd wil haha.

Tools

Persoonlijk vind ik een hele fijne tool om “ik moet” en “ik wil” lijstjes te maken. Op de ene bladzijde schrijf je alles wat je moet (vooral generators en manifesting generators zijn de koninginnen van moeten). Op de andere bladzijde schrijf ik dezelfde zinnen, maar dan met “ik wil” ervoor. Als ik dat opschrijf kan ik zelf al precies voelen wat ik écht wil, waar ik dan de energie voor heb en ZIN in heb. Ik weet namelijk dat dat de rest van de dingen die ik dan gedaan wil krijgen makkelijker gaan. Het lijkt niet logisch, maar experimenteer maar eens.

Daarnaast hanteer ik altijd de regel van 3. Maximaal 3 taken per week en 3 taken per dag. Ik ga hier ook echt voor zitten aan het begin van de week en aan het begin van de dag. Om echt te voelen waar mijn energie naartoe wil en wat ook prioriteit voor mij heeft. Om zo met de juiste actie meer gedaan te krijgen. Slimmer werken in plaats van harder! 

 

Duik dieper in jouw motivatie en Trensferance

In Human Design is er ook een onderdeel wat specifiek gaat over motivatie. Dit kan je informatie geven over de juiste manier waarop je ergens instapt, vanuit welke motivatie. Het kan ook inzicht geven in wanneer je dit doet vanuit je niet-zelf of conditionering. Dit zijn je Motivatie en Transference.  Vooral voor Projectors kan dit verheldering geven, omdat zij van tevoren vaak niet weten of een uitnodiging correct is.⁣

Je kunt jouw Motivatie en Transferene ontdekken op geneticmatrix.com. Maak een gratis profiel aan, vul je gegevens in en selecteer het tabblad Mind/Personality. Je ziet dan de chart van je bewuste eigenschappen, onderaan staan je Motivatie en Transferred motivation. ⁣Motivatie en Transference zijn best ingewikkelde thema’s binnen Human Design. Hoe ze tot uiting komen is altijd afhankelijk van de rest van je chart.

In de onderstaande video kun je meer leren over Motivatie en Transference en in deze blog vind je uitgebreidere informatie per ‘kleur’. Ook deelt Sarah Leers, schrijver van het Nederlandse Human Design Boek, hier meer over de 6 ‘kleuren’. Ik vind het belangrijk om alles wat ik aan jullie doorgeef eerst zelf te belichamen/geleefd te hebben, helemaal kloppend met mijn 6 profiellijn, en dit deel van het Human Design experiment ben ik momenteel nog mee bezig. Vandaar dat ik de informatie aanreik zodat je zelf kunt onderzoeken wat het voor jou betekend. Dingen uitzoeken tot in detail voordat het ‘veilig’ voelt om hiervoor te gaan staan is trouwens grappig genoeg ook precies kloppend met mijn motivatie, namelijk angst. Klinkt niet zo positief haha, maar gaf mij juist veel rust en begrip waarom het bij me past dat ik dingen zo zorgvuldig doe. Mocht je wel vragen hebben of specifiek op jouw design dieper willen gaan kan dat natuurlijk, stuur hieronder of via de mail een bericht!

Liever hulp of samen lopen?

Merk je nou dat deze blog je nieuwsgierig maakt en wil je liever meer begeleiding of hulp in onder andere je intuïtie versterken en meer leven vanuit jouw Human Design en energie? We kunnen altijd een gratis matchcall plannen om kennis te maken of je kunt natuurlijk meteen een blauwdruk retreat boeken als je het eigenlijk al helemaal voelt. energie?