De 5 energietypes van Human Design

Wat is human design?

Laten we bij het beginnen bij wat Human Design eigenlijk ik. Human Design is een systeem gebaseerd op oude spirituele wijsheden en moderne wetenschap. Op basis van je geboortedatum, tijd en plaats geeft het inzichten in jouw unieke energetische blauwdruk. Het is als het ware een gebruiksaanwijzing voor jouw leven. De chart is een blauwdruk voor een levenspad dat jou diep geluk en de grootst mogelijke voldoening kan brengen. Het toont welke gifts en vaardigheden je hebt gekregen toen je op deze wereld kwam. Het kan je levensdoel onthullen, je voorkeuren, en ook de angsten en uitdagingen waarmee je bent geboren. Het geeft je ook praktisch en op diep niveau handvatten over hoe je deze uitdagingen de baas kunt worden.

Vind hier jouw gratis chart en kom erachter wat jouw Type is (en meer!). P.s. scrol hieronder vooral ook even door naar jouw persoonlijke type als je geen zin hebt in een hele lange blog!

(let op: gebruik je precieze geboortetijd. Deze kun je opvragen bij de gemeente, en staat op je geboorteakte, geboortekaartje of geboortetegeltje)

Moeiteloos leven én ondernemen

Human design gaat over stoppen met leven zoals anderen en gaan leven vanuit jouw unieke kracht en strategie die bij jou past. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor je privéleven maar kun je ook heel praktisch toepassen in je business. Omdat veel vrouwen die ik coach ondernemer zijn of in de toekomst ondernemer willen worden, wilde ik jullie hierin meenemen. Human Design neemt je een laagje dieper mee dan de gemiddelde persoonlijkheidstest en geeft je inzicht in jouw blauwdruk, wie jij bent en hoe jij energie uitwisselt met alles om je heen. Denk hierbij ook aan klanten, (business-)kansen die op je pad komen en hoe jij bijvoorbeeld kunt lanceren vanuit de juiste energie. Het helpt je om jouw energie zo moeiteloos en natuurlijk mogelijk in te zetten. Hierdoor kun je nog meer in jouw zone of genius werken, met de stroom mee. Je zult namelijk merken, of hebt wellicht al gemerkt, dat lang niet alle standaard marketing regels voor iedereen kloppen en goed voelen.

Het is zo waardevol om jezelf dieper te leren kennen omdat wat mensen aantrekt of waarom ze iets bij je kopen is om jou. Hoe meer jouw persoonlijke ‘smaak/kleur/essentie’ naar voren komt hoe meer vertrouwen de klant in je heeft en daarmee sneller een product bij jou afneemt. Jij bent de drijvende kracht achter jouw onderneming of merk en jij bent wat jouw onderneming uniek maakt. Je onderneming is vaak een verlengde van jouw boodschap of het werk dat perfect bij jou past.

Niet door hetzelfde malletje

Soms voelt de wereld van marketing en ondernemen alsof je een driehoekje door een vierkant gat probeert te drukken. Het werkt niet en je worstelt je vooruit. Heb jij bijvoorbeeld je wel eens afgevraagd waarom een strategie perfect werkt voor jouw business coach maar jou niks oplevert? Of het gevoel gehad dat er toch een leukere en makkelijkere manier zou moeten zijn om je onderneming te laten groeien, maar je blijft hangen in de Hoe dan?

Volgens mij is er sowieso niet maar 1 strategie voor iedereen en niet één weg naar succes. We kunnen niet allemaal in hetzelfde tijdsbestek dezelfde stappen zetten. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Het is dus interessant om te ontdekken hoe jij het beste (strategische) beslissingen kunt nemen. Keuzes maken die het beste bij jou passen. Om fijn te kunnen ondernemen is het namelijk super belangrijk dat jij je goed voelt. Ik geloof namelijk dat échte voldoening in het leven en je business zit in hoe jij je voelt. Jij bent het kanaal voor je onderneming, dus als jij je niet goed voelt stroomt het in je bedrijf ook niet. We zijn onze onderneming begonnen omdat we een verlangen hadden maar onderweg kun je jezelf makkelijk kwijt raken in de wereld van ondernemers. Het is tijd om terug te komen bij wie jij bent!

 

Afbeelding via https://humandesigncoaching.net/de-4-typen/

De 5 types

Human Design is een heel uitgebreid systeem, wat in de basis begint bij: de 5 energie types. Je type vertelt je over hoe jij in het algemeen als mens bent en hoe jij het beste kunt navigeren en handelen in het leven & business om jouw unieke, natuurlijke energie en talenten in hun kracht te zetten. Alle types hebben een eigen rol, strategie en doel. 8% van de mensen zijn hier om te initiëren, zaadjes te planten en vooruitstrevende verandering te brengen (Manifestors). 70% is hier om het werk te doen, voldoening hierin te vinden en te oogsten (Generators & Manifesting Generators). 21% zijn heel goed in het begeleiden door bij te sturen en adviseren (Projectors) en 1% door te leiden door te spiegelen (Reflectors).

Generators (37%)

Generators zijn de levenskracht van de planeet, de bouwers. Hun strategie is om te reageren, in plaats van te initiëren/beginnen. Op het moment dat iets op hun pad komt is het de sacrale response, of ook gut feeling, (dit kunnen bijvoorbeeld sacrale geluiden, lichamelijke sensaties zijn) die hen laat weten of iets een ‘ja’ of ‘nee’ voor heen is en of ze beschikbaar zijn om hun energie ergens aan te geven of niet. Wanneer Generators beslissen vanuit een mentale plek (in plaats van te wachten op deze reactie), kunnen ze zich uiteindelijk diep gefrustreerd (niet zelf emotie) en gedegenereerd voelen in plaats van geregenereerd en tevreden/vervuld (ware zelf emotie) in hun leven en werk.

In business: Doe niet aan ‘Just do it’ (Ja, nike) of ‘start before you are ready’ want dan zit jij in de initiërende rol en zal je veel frustratie tegenkomen onderweg. Creëer je diensten en producten vanuit respons. Vanuit wat op je pad komt, waar je sprankels bij voelt en je echt blij/excited van wordt. Je kunt veel zelf doen omdat je veel energie hebt maar onthoud waar jouw talent en focus liggen. Creëer van buiten naar binnen door te reageren. Wees hiervoor in het hier en nu, in je lichaam en observeer/voel vanuit daar de wijsheid van je onderbuik waar jij met ‘ja’ of ‘nee’ op alles reageert. Dat is je innerlijke kompas wat aanwijzingen geeft voor wat je verder brengt en bij jou past. Geef prioriteit aan doen waar je blij van wordt en wat goed voelt.

Manifesting Generators (33%)

Dit zijn dieselmotoren én sportwagens in één. Voor hen gelden dezelfde strategie, ware-zelf en niet-zelf emoties als voor Generators maar zij kunnen bij de juiste kans in korte tijd veel sneller vooruit bewegen en weer stoppen wanneer ze willen. Ze hebben veel verschillende passies en zijn niet bedoeld om lineair te leven. Voor hen is het belangrijk om niet bang te zijn veel verschillende dingen te proberen en daarnaast om anderen op de hoogte te houden en te informeren waar ze mee bezig zijn zodat anderen hen kunnen bijhouden en begrijpen.

In je business: Net als bij Generators creëer jij vanuit response. Jij bent daarnaast multi passionate, multi talentvol en van nature ‘all over the place’. Omarm dit en weet dat je niet één ding hoeft te kiezen in jouw onderneming. Focus je net als de Generator op observeren, voelen en informeer daarnaast anderen over waar jij mee bezig bent zodat ze jouw snelheid en verandering kunnen bijhouden. Jij gaat namelijk over het algemeen erg snel en mag regelmatig bijschaven. Focus je dagelijks op wat je nieuwsgierig maakt en houd het speels en vrij. Het allerbelangrijkste voor jou is namelijk vrijheid en ervaring opdoen.

Projectors (21%)

Projectors zijn de geboren coaches en gidsen onder ons omdat ze een gefocuste en doordringende energie hebben die hen de mogelijkheid geeft om diep in anderen te kijken. Hun strategie is om te wachten op erkenning en uitnodiging (ook wel gewaardeerd/gezien voelen). Door hun openheid zijn ze vaak gevoelig. Als Projectors zich richten op de verkeerde mensen en niet echt worden herkend, kan dit leiden tot uitputting en bitterheid (niet zelf emotie). Projectoren moeten leren zeer kritisch te zijn over het gebruik van hun energie. Ze zijn natuurlijk in het beheersen van systemen, en wanneer ze hun energie correct gebruiken, zullen ze succes (ware zelf emotie) ervaren in hun leven en relaties.

In je business: Jij bent een geboren begeleider, manager en/of coach omdat je de energie van de ander goed kunnen stroomlijnen. Jouw superkracht is het grotere plaatje zien, maar ook al zie jij soms wat er effectiever of handiger kan, niet iedereen is klaar om jouw diepe inzichten te horen en kunnen je nog niet horen als ze er nog niet klaar voor zijn. Wacht dus tot je die opening of ‘uitnodiging’ voelt. Jij bent van nature een ‘non-energy type’ wat inhoudt dat jij van nature minder energie hebt om te doen, doen doen. Je dient je energie, kennis en wijsheid slim te gebruiken. Je dagelijkse prioriteit ligt in het bezig zijn met en delen over datgene waar jij echt van houdt. Door dieper te duiken in waar jij van houdt ontstaat een natuurlijke ‘niche’ waardoor jij je ‘expert status’ kunt claimen. Door hierover te delen weten mensen je te vinden voor je wijsheid en nodigen ze je uit. Zorg voor herhaling, herkenning en een ‘handtekening’ voor waarvoor mensen bij jouw kunnen komen. Doe niet alles in je business zelf maar vraag om hulp. Je energie komt en gaat, ga met deze flow mee en luister naar je energieniveau. Als je moe bent zorgt dit ervoor dat jij je terugtrekt waar vanuit juist meer ruimte is om diep te duiken.

Manifestors (8%)

Manifestors zijn natuurlijke initiatiefnemers en kunnen de katalysator zijn voor de andere types. Met jouw vernieuwende ideeën en creaties verander jij de wereld. Jouw strategie is om degenen om je heen te informeren over je beslissingen voordat ze actie ondernemen. Manifestors hebben een krachtige impact op de mensen om hen heen wat ervoor kan zorgen dat anderen zich uit balans voelen en de Manifestor willen beheersen. Wanneer een Manifestor informeert, ontspant dit op natuurlijke wijze degenen om hen heen en verwijdert energetische weerstand, waardoor ze in vrede (ware zelf emotie) kunnen beginnen. Wanneer ze door het leven bewegen zonder anderen te informeren, kunnen Manifestors veel weerstand ervaren wat in hen uit als boosheid (niet zelf emotie). Bijvoorbeeld als mensen zich met hen bemoeien of ze anderen pleasen.

In je business: Je bent een echte initiator die in tegenstelling tot álle andere types onafhankelijk van anderen kunt handelen. Jij komt verandering brengen, bent super krachtig en hebt van nature een grootse visie. Dit zijn de zelfstandig ondernemers onder ons. Het allerbelangrijkste is dat jij (creatieve) vrijheid kunt ervaren en jouw creatie stroom niet onderbroken wordt als deze eenmaal op gang is. Waar je dan weer anderen voor nodig hebt is voor het afmaken van dingen. Je kracht ligt in het starten, niet in het werk volledig uitvoeren en doorvoeren. Het klinkt misschien onaardig maar voor jou werkt het het beste om het werk voor je te laten doen zodat jij de ruimte kunt houden voor waar jij goed in bent, het starten van nieuwe vooruitstrevende dingen waarmee jij anderen inspireert. Je doet bijvoorbeeld (manifesting) generators hier heel veel plezier mee, omdat zij vanuit response kunnen reageren en aanhaken op jouw initiatief (iets dat voor henzelf heel veel moeite kost) om daarna met heel veel voldoening juist het werk uit te voeren zo bij te dragen.
Manifestors zijn vaak geconditioneerd om hun kracht in te houden en rekening te houden met anderen maar je strategie is écht (met oogkleppen op) gehoor te geven aan die impuls die je krijt. ‘No matter what’ andere mensen ervan denken. Jij hoeft hen alleen maar informeren over wat je gaat doen, maar het klopt voor jou niet om hun mening te vragen of je aan te passen. Jij bent bedoeld om inspiratie in anderen aan te wakkeren en dingen gedaan te krijgen. Maak het je dagelijkse prioriteit om vrijheid in te bouwen. Creëer rust om te kunnen luisteren naar de impulsen of downloads die je krijgt én neem ook rust nadat jij pijlsnel een creatie hebt neergezet. Ook jij bent een ‘non’ energy type en hebt tijd nodig om je energie aan te vullen.

Reflectors (1%)

Als reflector zijn al je centra open (wit). Je hebt een veerkrachtige uitstraling die de energieën om je heen spiegelt en reflecteert. De manier waarop reflectoren ervaring verwerken is heel anders dan de andere typen. Omdat hun energie alles en iedereen vergroot, hebben Reflectors het potentieel om te zien wat er gebeurt op een manier die niemand anders kan. Hun grootste geschenk is om anderen en hun omgeving te lezen. Als ze gezond en op de juiste plek zijn, ervaren reflectoren de verwondering (ware zelf thema) en verrassing van het leven. Als Reflectors zich echter identificeren met wat ze spiegelen, kunnen ze uitgeput en teleurgesteld (niet zelf emotie) raken. Het is voor Reflectors heel belangrijk om hun grenzen te bewaken en heeft liefste hun strategie toe te passen van een maancyclus te tijd te nemen voor beslissingen (28 dagen).

In je business: Jij bent een echte spiegel van alles om je heen en hebt geen consistente energie. Weet dat het normaal is dat jij je iedere dag anders voelt. Voor jou is daarom het allerbelangrijkste ‘Zijn’, zonder oordeel en veel tijd in de natuur en in verbintenis met de maan doorbrengen. Omdat van jou af te lezen valt hoe het met de (groep) mensen om je heen is kun je hierop producten en diensten creëren. Iets waar jij oordeelt en spiegelt. Je dagelijkse prioriteit is om ervoor te zorgen dat je omgeving fijn voelt, dat je genoeg rust neemt om op te laden en keuzes te laten bezinken. Voor jou is het belangrijk dat je aan het einde van de dag incheckt met je lichaam om te voelen waar je energie van anderen mag loslaten. Je bent bedoeld om te spiegelen niet om als een spons tot je te nemen en hier zelfs ziek van te worden!

As within, so without

Ik geloof heel erg in dat alles begint bij jezelf, bij naar binnen gaan. Eerst jezelf leren kennen, hoe jij werkt en waar jij energie van krijgt. Om vanuit daar de vertaalslag naar buiten en naar je business te maken. Een stap die heel vaak overgeslagen wordt, maar wat essentieel is in het fundament van je business en leven. Jouw onderneming in dienst van jou te stellen in plaats van andersom. Weten waar je voor staat en naast kennis en logica ook je intuïtie volgen die je altijd de juiste weg wijst. 

Wil jij nog meer leren over jouw persoonlijke Human design blauwdruk? Ik vind het heerlijk om samen deze te ontvouwen en je dichter bij jezelf te brengen!
We kunnen altijd een kort gesprek plannen om kennis te maken of je kunt natuurlijk meteen een blauwdruk sessie boeken als je het eigenlijk al helemaal voelt. 

Liefs,

Deirdre